Hardlooptraining voor de Linschoterloop: deel 2

workshop-26-november-jan-snel-web

Het is zaterdagochtend 26-11, 8:50 uur. De zon schijnt op de met nachtvorst bedekte weilanden, terwijl ik naar het Linschoterbos rijd. Daar hebben we namelijk om 9:00 uur afgesproken voor het door Jan Snel georganiseerde tweede gedeelte van de hardloopclinic met Jacqueline Aarts. Dit ter voorbereiding van de Linschoterloop op 17 december aanstaande.

Nadat alle deelnemers verzameld zijn, starten we snel met de warming-up. Iedereen doet meteen enthousiast mee, niet in de laatste plaats omdat het nog steeds een aantal graden vriest 😉
Gelukkig denken we al na een paar oefeningen niet meer aan de kou, omdat we goed zijn warmgedraaid door Jacqueline.

Hardlopend gaan we naar het eerste onderdeel. We gaan onze opgebouwde conditie testen over een uitgezet traject van 200 meter. In twaalf minuten moeten we zoveel mogelijk banen heen en weer lopen, terwijl we aanwijzingen van Jacqueline krijgen over onze ademhaling, loophouding en looptechniek. Met het uiteindelijke gelopen aantal banen, krijgen we na de training te horen hoe onze conditie er voor staat. Het grootste gedeelte van de groep heeft de pas er goed in zitten!

Na het volbrengen van de twaalf minuten, krijg ik als persoonlijke tip mee om mijn benen en voeten anders te plaatsen tijdens het lopen. Hierdoor zal ik minder last van mijn knieën moeten gaan krijgen, die nu nog teveel belast worden om het lopen op langere afstanden vol te kunnen houden.

Na een korte evaluatie is de volgende oefening: kettle bell swingen. De side-step single-arm, two-arm en American kettle bell swing komen aan bod met verschillende gewichten. Mocht je een keer geen gelegenheid of zin hebben om buiten te gaan hardlopen, dan is een intensieve sessie van 10-15 minuten met deze gewichten net zo effectief. Belangrijk hierbij is je houding en met name het recht houden van de rug.

We sluiten de training af met diverse rek- en strekoefeningen, om vervolgens te verzamelen bij Het Wapen van Linschoten. Terwijl we allen rond de tafel zitten en opwarmen met een kop koffie, krijgen we onze conditiescore te horen. De meeste van ons vielen in de categorie ‘goede conditie’. Een goed vooruitzicht dus voor 17 december, waarbij slechts een enkeling op karakter de eindstreep zal moeten halen!

Jorrit