Suikers. Welke kun je nu veilig eten en welke toch echt niet?

suikers2

(Geraffineerde) Suikers zijn niet goed voor je, dat weet inmiddels iedereen. Ze zorgen ervoor dat je hoge pieken én dalen in je bloedsuikerspiegel krijgt, waardoor je verzadigingsgevoel als sneeuw voor de zon verdwijnt en je blijft doorsnaaien. En ze kunnen leiden tot overgewicht, diabetes, hart- en vaatziekten en andere aandoeningen. Nog niet iedereen realiseert zich echter hoe snel je tegenwoordig teveel suiker binnenkrijgt, zelfs als je vrijwel niet snoept! In vrijwel al het bewerkte voedsel in de supermarkt zitten suikers, vaak vermomd onder de naam dextrose of fructose-glucosesiroop. Van vleeswaren tot sauzen, van frisdrank en zelfs in ‘gewone’ thee!

Kunstmatige zoetstoffen
Kunstmatige zoetstoffen lijken een mooie oplossing, maar helaas, dat zijn ze niet. Door deze zoetmakers krijg je alleen maar meer behoefte aan suiker. Bovendien zijn veel van deze stoffen kankerverwekkend of hebben ze andere bijwerkingen. Het beste kun je dus geen suiker eten of kunstmatige zoetstoffen gebruiken.

Welke suikervervangers kun je het beste gebruiken?
Maar wat nu als je daar echt niet aan kunt of wilt wennen? Welke suikervervangers kun je dan het beste gebruiken en waarom? Goede suikervervangers hebben een laag glycemische index. In simpel Nederlands betekent dit dat ze je bloedsuikerspiegel niet zo doen schommelen als gewone suiker, waardoor je langer een verzadigd gevoel houdt. Daarnaast bevatten goede suikervervangers nog andere goede voedingsstoffen, zoals vitaminen en mineralen. Hieronder een aantal goede suikervervangers met een (relatief) lage glycemische index op een rij, met hun belangrijkste eigenschappen:

Stevia

  • Gemaakt van de bladeren van een Zuid-Amerikaanse struik uit Brazilië en Paraguay
  • Glycemische index: 0
  • Veilig voor diabetici
  • Bevat anti-oxidanten
  • Te gebruiken in zowel voedsel als dranken

Palmsuiker of kokosbloesemsuiker 

  • Gemaakt van kokosnootnectar
  • Bevat kalium, magnesium, ijzer, boor, zink, zwavel, koper en de vitamines B1, B2, B3 en B6
  • Te gebruiken voor dezelfde gerechten/dranken als ‘gewone’ suiker
  • Nadeel: niet calorievrij, wel relatief lage glycemische index van 35
  • Tip: zorg dat je de pure, biologische vorm koopt!

Ahornsiroop

  • Niet te verwarren met agavesiroop!
  • Gemaakt van houtsappen van de esdoorn
  • Heeft kanker-, bacterie- en diabetesremmende eigenschappen
  • Heeft eigenschappen die helpen tegen stofwisselingsziekten zoals diabetes
  • Te gebruiken voor dezelfde gerechten als suikerstroop. Ook te gebruiken in warme dranken
  • Niet calorievrij, glycemische index van 54

En rietsuiker en honing dan?

Ook rietsuiker en honing worden door veel mensen als gezonde en natuurlijke zoetstoffen gezien. Voor rietsuiker gaat dit zeker niet op… en voor honing helaas in veel gevallen ook niet. Ja, honing bevat ongeveer 3% aan goede stofjes waaronder vitamines, mineralen, spoorelementen en enzymen. Maar de meeste honing in de supermarkt is gepasteuriseerd, wat deze stoffen niet ten goede komt. Daarnaast bestaat de rest van de supermarkthoning voor het overgrote deel uit suiker. Als je toch honing gebruikt, doe het met mate en kies in ieder geval voor de koudgeslingerde versie.

Tot slot op een rijtje welke suikers en suikervervangers je echt moet vermijden:

  • Witte suiker, basterdsuiker, rietsuiker
  • Vrijwel alles wat eindigt op stroop of siroop:
    • agavestroop, rijstmoutstroop, gerstmoutstroop, appelstroop, glucose-fructosesiroop, high fructose corn syrup ofwel maïssiroop
  • Aspartaam

 

Foto-credits: rgbstock.com