Woensdagweetje: waarom een koude douche goed voor je is!

douche-web

Tegenwoordig hoor je het steeds vaker voorbij komen: “Neem een warme douche en sluit af met koud water”. Hoewel ik warm douchen heerlijk vind en ik echt niet stond te springen om een koude afsluiter, doe ik dit nu elke dag! Waarom? Dat lees je in dit artikel!

Waarom zou jij jezelf een koude douche geven?
Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat het afsluiten van een warme doucht met een koude een positief effect op je lichaam heeft. Bijvoorbeeld:

Immuunsysteem:
Door af te sluiten met een koude douche koelt je lichaam af en krijg je het koud. Je immuunsysteem wordt dan geprikkeld waardoor met name de witte bloedcellen worden geactiveerd. Deze witte bloedcellen zorgen ervoor dat jij minder snel ziek wordt.

Bloedcirculatie:
Als je ineens een plens koud water over je heen krijgt, schrik je. Dit effect krijg je ook als je koud doucht. Doordat jouw lichaamstempratuur onverwachts heel snel verandert, vernauwen je bloedvaten zich. Je hebt dan een minder goede doorbloeding. Dat klinkt niet positief, maar na een tijdje gaan je bloedvaten weer wijd open. Het bloed wat even werd tegengehouden, stroomt nu extra krachtig. Zo blijft er een goede circulatie in je lichaam.

Functioneel in de winter:
Door een koude en warme douche regelmatig af te wisselen train je je lichaam om sneller te reageren op temperatuurwisselingen. Hierdoor past je lichaam zich sneller aan bij koud weer.

Energielevel!
Door de onverwachtse boost die je lichaam krijgt, komt er veel energie vrij! Je lichaam krijgt een opwekkend signaal en is meteen wakker.

TIP: Laat als oefening je lichaam iedere dag iets meer wennen aan een koude straal. Douche 30- 40 seconden warm en daarna zo’n 20 seconden koud. Herhaal dit een aantal keer en bouw de duur van de koude straal steeds wat verder op.

Of doe een keer een workshop bij Wim Hofman, alias de Iceman

wim-hofman